Αυξήσεις για ΙΔΑΧ-ΙΔΟΧ, επίδομα βιβλιοθήκης, νέα συμβατικά ωράρια

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητές συναδέλφισσες

Όπως ίσως γνωρίζετε, μετά την ψήφιση του ν. 5045/2023, από 1/1/2024 αυξάνονται οι αποδοχές των υπαλλήλων που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο. Συγκεκριμένα:

  • Αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά κάθε βασικός μισθός ανεξαρτήτως μισθολογικού κλιμακίου (ΜΚ)
  • Η μηνιαία οικογενειακή παροχή αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο.
  • Το επίδομα θέσης ευθύνης αυξάνεται κατά 30%
  • Οι παραπάνω προσαυξήσεις δεν συμψηφίζονται με τυχόν καταβαλλόμενη προσωπική διαφορά.
  • Το ανώτατο όριο αποδοχών Γενικού Γραμματέα Υπουργείου σε €5.121,00 από €4.631,00.

Ταυτόχρονα, με τον ίδιο νόμο, προβλέπεται η καθιέρωση χορήγησης επιδόματος βιβλιοθήκης για Ερευνητές και ΕΛΕ.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραπάνω αυξήσεις θα βρείτε εδώ.

Οι διοικητικές υπηρεσίες του ΙΤΕ έχουν ήδη κάνει τις κατάλληλες προσαρμογές και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα ξεκινήσει κανονικά από 1/1/2024. Ειδικότερα, 

  • οι ΙΔΟΧ εργαζόμενοι (που αμείβονται βάσει ενιαίου μισθολογίου) θα πρέπει να υπογράψουν νέα σύμβαση (αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη) στην οποία να ενσωματώνονται οι παραπάνω αυξήσεις. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε παράλειψη, παρακαλούμε απευθυνθείτε στη γραμματεία σας. 
  • Για τους ΙΔΑΧ εργαζόμενους, οι υπηρεσίες του ΙΤΕ έχουν κάνει τις κατάλληλες κινήσεις. Δεν απαιτείται η υπογραφή νέας σύμβασης.
  • Ομοίως, για Ερευνητές και ΕΛΕ, δεν απαιτείται η υπογραφή νέα σύμβασης ή άλλη κίνηση από πλευράς τους.

Ταυτόχρονα, από 1/1/2024 εφαρμόζονται στο ΙΤΕ τα νέα συμβατικά ωράρια για Συνεργαζόμενους Ερευνητές (Μεταδιδάκτορες) και ΙΔΑΧ Ειδικό Επιστημονικό Τεχνικό Προσωπικό (ΕΕΤΠ) όπως αντιστοίχως προβλέπεται στο ν.4589/2019, άρθρο 37, παρ. 1 και στο ν. 5019/2023, άρθρο 61. Συγκεκριμένα:

  • Για τους μεταδιδάκτορες, το νέο συμβατικό ωράριο διαμορφώνεται σε 4 ώρες ημερησίως
  • Για τους ΙΔΑΧ-ΕΕΤΠ το νέο συμβατικό ωράριο διαμορφώνεται σε 5.2 ώρες ημερησίως. (Αναμένονται διευκρινήσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την εφαρμογή του ωραρίου αυτού σε ΙΔΟΧ-ΕΕΤΠ)

Τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται τόσο σε συμβάσεις (αλλαγή υπολογιζόμενης ανθρωποπροσπάθειας) όσο και σε Φύλλα Χρονοχρέωσης (timesheets).

Η αλλαγή του συμβατικού ωραρίου είναι πολύ σημαντική καθώς δίνει μεγαλύτερη ευελιξία καταβολής πρόσθετων αμοιβών, ιδιαίτερα στην περίπτωση εθνικών έργων όπου το πλαίσιο είναι πιο αυστηρό. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαμόρφωση του νέου ωραρίου και τα νέα όρια πρόσθετων αμοιβών μπορείτε να βρείτε στο παρακάτω αρχείο. 

Η Ομοσπονδία μας (ΠΟΣΕΕΙΙΔ) συνεχίζει τις προσπάθειές της για αλλαγή του συμβατικού ωραρίου και για τις κατηγορίες του Τεχνικού, Βοηθητικού και Διοικητικού Προσωπικού.

Το ΔΣ του ΣΕΙΤΕ παραμένει στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφόρηση.

Με εκτίμηση 

Το ΔΣ του ΣΕΙΤΕ

ΣΕΙΤΕ