Ενημέρωση για την διαδικασία εκλογής εκπροσώπου του ΕΕΤΤΔΒΠ προσωπικού στο ΔΣ του ΙΤΕ

Αγαπητοί/ες  συνάδελφοι/ισες,

Όπως ενημερωθήκατε με μήνυμα που λάβατε από το ΔΣ του ΣΕΙΤΕ στις 4/8/2023, το ΔΣ του Συλλόγου μας υπέβαλε αίτημα προς το ΔΣ  του ΙΤΕ για τροποποίηση της διαδικασίας εκλογής εκπροσώπου ΕΕΤΤΔΒΠ στο ΔΣ ΙΤΕ. Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 13 του 4386/16, ο ΣΕΙΤΕ ζήτησε στην εκλογή του Εκπροσώπου να συμμετέχει και το έκτακτο προσωπικό του Ιδρύματος. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021, τη δυνατότητα αυτή είχε μόνο το τακτικό (ΙΔΑΧ) προσωπικό του ΙΤΕ.

Το ΔΣ του ΙΤΕ, κατόπιν διερεύνησης του ζητήματος από το νομικό τμήμα του Ιδρύματος, ενέκρινε το αίτημα του ΣΕΙΤΕ για συμμετοχή του έκτακτου προσωπικού στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη εκπροσώπου ΕΕΤΤΔΒΠ εφόσον πρόκειται για ΙΔΟΧ εργαζόμενους με τουλάχιστον 5 συνεχόμενα χρόνια υπηρεσίας στο ΙΤΕ. Η συμμετοχή των ΙΔΟΧ σε αυτή την εκλογική διαδικασία αφορά μόνο τη δυνατότητα του εκλέγειν και όχι του εκλέγεσθαι. Ζητήματα που ανέκυψαν από αυτή την τροποποίηση καθώς και περαιτέρω βελτιώσεις που ζητά ο Σύλλογός μας βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση και αναμένεται να εφαρμοστούν στις επόμενες αρχαιρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για εξίσωση των δικαιωμάτων των ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ εργαζομένων στο ΙΤΕ. Η συγκεκριμένη τροποποίηση έχει εφαρμογή και σε άλλες διαδικασίες όπως την ανάδειξη εκπροσώπου στα ΕΣ των Ινστιτούτων, την έκφραση γνώμης για υποψήφιους διευθυντές ή προέδρους, την αξιολόγηση διευθυντών/προέδρων στο μέσο και στο τέλος της θητείας τους.

Σύμφωνα με το ν. 4310/14 (άρθ. 15) όπως αυτός τροποποιήθηκε με το ν. 4386/16 (αρθ. 13), ο Εκπρόσωπος του ΕΕΤΤΔΒΠ στο ΔΣ ΙΤΕ είναι πλήρες και ισότιμο μέλος του ΔΣ με δικαίωμα έκφρασης γνώμης αλλά και ψήφου. Τονίζεται ότι το ΔΣ του ΙΤΕ έχει στην ευθύνη του τη λήψη αποφάσεων για τα πλέον σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Ίδρυμα επηρεάζοντας έτσι είτε άμεσα είτε έμμεσα τον εργασιακό και κατ’ επέκταση τον προσωπικό μας βίο.

Καλούμε τους ΙΔΟΧ συναδέλφους που έχουν ήδη λάβει ενημέρωση σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής τους στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Εκπροσώπου ΕΕΤΤΔΒΠ στο ΔΣ ΙΤΕ, να συμμετάσχουν στις εκλογές της Τετάρτης 4 Οκτωβρίου στηρίζοντας έτσι έμπρακτα το δικαίωμα αυτό. Η όλη διαδικασία διεξάγεται ηλεκτρονικά. Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο συμμετοχής θα λάβετε/λάβατε από τις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος και από την Εφορευτική Επιτροπή Εκλογών (η οποία αναδυκνείεται κατόπιν ηλεκτρονικής κλήρωσης). Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΙΤΕ βρίσκονται στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις για τη διαδικασία ή για τις αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του Εκπροσώπου του ΕΕΤΤΔΒΠ στο ΔΣ ΙΤΕ.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ του ΣΕΙΤΕ

ΣΕΙΤΕ