Κοινό Δελτίο Τύπου των ΠΟΕΕΚ-Ι και ΠΟΣΕΕΙΙΔ για τους ΕΤΕΠ

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι

Σας προωθούμε το Κοινό Δελτίο Τύπου των Πανελληνίων Ομοσπονδιών Εργαζομένων στα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, ΠΟΕΕΚ-Ι και ΠΟΣΕΕΙΙΔ, αναφορικά με το ζήτημα της εφαρμογής του άρθρου 61 του ν. 5019/2023 και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει έπειτα από την πρόσφατη επιστολή που στάλθηκε από τη ΓΓΕΚ στα Ερευνητικά Κέντρα κατόπιν ερωτήματος που υπέβαλε η Σύνοδος των Προέδρων.

Συγκεκριμένα, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, τον περασμένο Φεβρουάριο ψηφίστηκε τροπολογία  (άρθρο 61 του ν. 5019/2023) που εξισώνει το ωράριο του Ειδικού Επιστημονικού-Τεχνικού Προσωπικού των Ερευνητικών Κέντρων με το αντίστοιχο προσωπικό των Πανεπιστημίων στις 26 ώρες (ελαχίστως). Η τροπολογία αυτή επιτρέπει στο συγκεκριμένο προσωπικό να παίρνει πρόσθετες αμοιβές εφόσον παρέχει πρόσθετη εργασία στο πλαίσιο ερευνητικών έργων. Τρεις μήνες αργότερα, διευκρινιστική επιστολή της ΓΓΕΚ περιορίζει το ωφελούμενο από την τροπολογία προσωπικό σε μόνο αυτό που έχει σύμβαση αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), εξαιρώντας το προσωπικό ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) το οποίο αποτελεί το 80% περίπου των εργαζομένων της κατηγορίας αυτής.

Οι Πανελλήνιες Ομοσπονδίες εργαζομένων στα ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, Π.Ο.Ε.Ε.Κ.–Ι. και Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Ι.Ι.Δ. είναι κάθετα αντίθετες σε τέτοιους διαχωρισμούς και σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων στα ΕΚ θα προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου η τροπολογία του αρ 61 ν. 5019/23 να ισχύσει για το σύνολο των ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ ΕΤΕ.

ΤΟ ΔΣ ΣΕΙΤΕ παίρνει ξεκάθαρη θέση κατά του διαχωρισμού μεταξύ ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ εργαζόμενων, θεωρεί ότι όλοι οι συνάδελφοι πρέπει να απολαμβάνουν των ίδιων δικαιωμάτων, συντάσεται με τις αποφάσεις των ΠΟΕΕΚ-Ι και ΠΟΣΕΕΙΙΔ και θα συμβάλλει με όλες του δυνάμεις προκειμένου να ισχύσει το αρ. 61 του ν.5019/23 για όλους τους ΕΤΕ, ανεξαρτήτως σύμβασης.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ του ΣΕΙΤΕ

ΣΕΙΤΕ